Boka tid 

Västerländsk medicinsk akupunktur (WMA)

Västerländsk medicinsk akupunktur (WMA) är en behandlingsmetod för smärta och har sitt ursprung från det traditionella kinesiska akupunkturen (TCM) som har funnits i tusentals år. WMA har funnits i västvärlden sedan 80-talet, och i Sverige blev det godkänt av Socialstyrelsen 1984 att använda WMA till smärtbehandling i den svenska sjukvården.
Till skillnad från TCM kan man inte behandla olika sjukdomar i organen med WMA. WMA är endast behandling av muskuloskeletal smärta; dvs smärta i rygg, muskler, leder, nervsmärta och andra former av kronisk smärta.
Akupunktur ger huvudsakligen stimulering av hormon-, nerv- och cirkulationssystem. Det ger lokal påverkan att öka blodcirkulation i området där nålarna sätts, och i ryggmärgen samt hjärnan har det visats att akupunktur frisätter hormoner som ger smärtlindring och minskar obehagskänsla.
De som kan utföra WMA är utbildad och legitimerad sjukvårdspersonal; läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer, tandläkare och barnmorskor som har gått en vidareutbildning just i WMA.

Elektroakupunktur

Under grundutbildningen i WMA får man också lära sig elektroakupunktur. Det är en nyare behandlingsmetod som etablerades i Kina under 50-talet. Man sätter ström mellan nålarna för att ge djupare och starkare stimulerande effekt. El-akupunktur rekommenderas inte att göra på första besöket, det är bäst att prova den manuella versionen först och sedan el-akupunktur från andra besök.

Vad kan man behandla med WMA?

  • Spänningshuvudvärk/migrän/illamående
  • Tennisarmbåge/golfarmbåge
  • Artros - OBS man kan ej bota men man kan minska smärta med hjälp av WMA
  • Smärta i muskler, leder, rygg

Hur går en WMA behandling till?

Efter en naprapatundersökning hittar vi påverkade muskler och leder. Man sätter de sterila tunna nålarna i olika punkter, vid det första besöket börjar man med cirka 3-5 olika punkter/sida och flera från nästa tillfälle.
Nålarna sätts i 15-30min och stimuleras (man vrider till dem lite) 3-5 gånger under behandlingen. Som patient kommer du få ligga ned under denna tid och bara slappna av. Om det av någon anledning börjar kännas otäckt kan man avbryta behandlingen och ta bort nålarna.
Ibland kan det räcka med fåtal behandlingar för att känna en förbättring men man behöver minst 5 behandlingar eller fler för att få en långvarande effekt.

073-530 4176

sara@gefle-naprapati.se

Varierande öppettider